AGROVOC în limba română

Aderând în anul 2007 la comunitatea internaţională AGROVOC, biblioteca efectuează traducerea şi adaptarea tezaurului agricol multilingv AGROVOC în limba română.

AGROVOC este un vocabular controlat multilingv, conceput pentru a acoperi terminologia din domeniile agriculturii, silviculturii, pescuitului, alimentației și domeniilor conexe.

Tezaurul AGROVOC a fost iniţiat la începutul anilor 1980 şi este gestionat de FAO și de Comisia Comunităților Europene. Activitățile editoriale legate de întreținerea AGROVOC sunt coordonate de echipa AGROVOC. Întreținerea efectivă este realizată de o comunitate de experţi și instituții pentru fiecare dintre cele 33 de versiuni lingvistice.

Instrumentul utilizat pentru editarea și menținerea AGROVOC-ului este Vocbench, care a fost conceput pentru a răspunde nevoilor web-ului semantic și a conexiunilor de date. VocBench oferă instrumente și funcționalități care facilitează atât editarea în colaborare, cât și terminologia multilingvă.

AGROVOC cuprinde peste 32 000 de concepte disponibile în 33 de limbi: arabă, birmană, chineză, cehă, engleză, franceză, germană, hindi, maghiară, italiană, japoneză, khmeră, coreeană, lao, malay, persană, poloneză, portugheză, română, rusă, slovacă, spaniolă, telugu, thailandeză, turcă, ucraineană, vietnameză.

Tezaurul reprezintă un sistem deschis de comunicare ce permite dezvoltarea şi actualizarea permanentă a conţinutului său, a terminologiei ce reflectă actualitatea şi evoluţia domeniului agriculturii, cu scopul de a răspunde cât mai eficient necesităţilor de informare a savanţilor, cercetătorilor, studenţilor etc.

Tezaurul contribuie la:

  • standardizarea lexicului în domeniul agriculturii şi ştiinţelor adiacente în limba română;
  •  îmbunătăţirea calităţii procesului de indexare şi de investigare a informaţiei;
  • creşterea eficienţei funcţionale a sistemelor informaţionale, livrarea informaţiei cu o plenitudine şi precizie înaltă;
  • utilizarea corectă a terminologiei din domeniu de către persoanele ce activează în sfera agriculturii;
  • asigurarea unui dialog eficient între sistemul informaţional şi utilizator, făcându-i să comunice în acelaşi limbaj prin convertirea noţiunilor selectate din textul documentelor şi cererile de informare în termeni prestabiliţi;
  • facilitarea colaborării internaţionale în vederea schimbului de informaţii în domeniul agriculturii şi participării la crearea bazei de date internaţionale AGRIS;
  • plasarea lexicului românesc agricol în spaţiul informaţional global;
  • traducerea, găsirea echivalenţilor termenilor în limbile în care apare tezaurul AGROVOC.

Conţinutul tezaurului AGROVOC în limba română este licenţiat sub licenţa International Creative Commons Attribution License (CC-BY 4.0)

Programul de activitate al grupului naţional de lucru AGROVOC 2020-2021

Program

Luni - Vineri 830 - 1800
Sîmbătă  zile fără program
Duminică    

Contor vizitatori

Total91126

Proiecte