Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

01.07.2019

Întrunirea editorilor AGROVOC în Darmstadt, Germania

În perioada 24-25 iunie 2019, reprezentantul Bibliotecii Republicane Ştiinţifice Agricole a UASM, Viorica Lupu, a participat la întrunirea internaţională a editorilor AGROVOC, care anul acesta s-a desfăşurat în Darmstadt, Germania. Scopul acestei întruniri a constat în consolidarea comunității AGROVOC, discutarea subiectelor ce ţin de gestionarea, utilizarea și dezvoltarea ulterioară a tezaurului multilingv AGROVOC, în special în contextul datelor de cercetare din agricultură, îmbunătățirea schimbului de cunoștințe, creșterea vizibilității și accesului la conținutul cercetării agricole la nivel mondial.

La discuții au participat treizeci și trei de specialiști din diferite țări ale lumii: Italia, Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania, SUA, Ungaria, Danemarca, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Tailanda, Brazilia, India, China, Luxemburg.

01.07..2019

AGROVOC este un tezaur multilingv care acoperă toate zonele de interes ale FAO, inclusiv alimentația, nutriția, agricultura, pescuitul, silvicultura și mediul înconjurător, fiind utilizat pe scară largă în bibliotecile specializate, arhivele, instituțiile de informare pentru indexarea și investigarea informației agricole.

FAO a inițiat  tezaurul multilingv AGROVOC încă în anul 1980. În prezent, AGROVOC este un efort de colaborare, susținut de FAO și de o comunitate internațională de experți și instituții care servesc drept puncte focale pentru anumite limbi sau subiecte din agricultură și domenii conexe. Începând cu anul 2010, AGROVOC exprimă o schemă conceptuală de tip semantic web utilizând sistemul de organizare a cunoștințelor (SKOS) și este disponibil pentru reutilizare sub o licență Linked Open Data. De asemenea, este folosit ca resursă specializată de etichetare pentru organizarea conținutului de către FAO și părțile terțe. Actualmente, tezaurul internațional AGROVOC conține peste 36 200 de concepte și 732 283 de termeni în 33 de limbi.

Republica Moldova a aderat la comunitatea internaţională AGROVOC în anul 2007, efectuând traducerea şi adaptarea tezaurului agricol multilingv AGROVOC în limba română.

Program

Luni - Vineri 830 - 1800
Sîmbătă  zile fără program
Duminică    

Contor vizitatori

Total76322

Proiecte