Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

06.12.2018

Ziua Mondială a Solului marcată la BRŞA

Pe 5 decembrie Biblioteca Republicană Ştiinţifică Agricolă în colaborare cu Catedra Agroecologie şi Ştiinţa Solului a Facultăţii de Agronomie a UASM au organizat un seminar specializat cu ocazia Zilei Mondiale a Solului, care a întrunit studenţii de la specialitatea Ecologie a Facultăţii de Agronomie.

Ziua Mondială a Solului  a fost stabilită de ONU în anul 2013, având ca animatori Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) şi Uniunea Internațională a Științelor Solului.

Marcarea acestei zile creşte în importanţă, de vreme ce stoparea şi repararea degradării solului este un obiectiv de bază al Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă a ONU (obiectivul 15 ce se referă la viaţa terestră).

Seminarul cu genericul “Stop degradării solului!” a fost organizat pentru a pune în evidenţă necesitatea gestionării durabile a resurselor solului pentru evitarea degradării şi a avut ca invitaţi principali profesorii catedrei Agroecologie şi Ştiinţa Solului, doctori în agricultură şi conferențiari universitari, doamna Valentina Andriucă şi domnul Emilian Mocanu.

Raportul susţinut de doamna Valentina Andriucă cu tema „Solul, agricultura şi dezvoltarea durabilă” a început cu un frumos elogiu adus solului, componentul de bază al mediului de care depinde întreaga natură, întreaga lume vie. Peste 90% din  hrana oamenilor şi animalelor este produsă de sol.

De ce trebuie să cunoaştem şi să păstrăm solul? Care sunt funcţiile ecologice ale solului în biosferă? Ce trebuie sa includă dezvoltarea durabilă a agriculturii? Sunt doar câteva din întrebările care au primit răspuns în cadrul raportului.  

Studenţii au făcut cunoştinţă cu rezultatele unor cercetări efectuate în mai multe localităţi din ţară privind faptul cum calitatea învelişului de sol utilizat în agricultură determină calitatea apei, inclusiv a celei potabile. Au fost prezentate posibilităţile de aplicare a unor indici diagnostici de evaluare a degradării solului.

Analizând formele şi urmările grave ale degradării solurilor în urma utilizării în agricultură, factorii restrictivi ai capacităţii productive a solurilor agricole din Moldova şi prejudiciul cauzat economiei naţionale, raportorul a accentuat necesitatea stringentă a utilizării  raţionale a fertilităţii resurselor funciare în agricultura durabilă. În caz contrar, consecinţele degradării solurilor ar putea fi imprevizibile, manifestându-se prin dezechilibre ale mediului, pierderea resurselor funciare şi deteriorarea bazei alimentare.

A fost consemnat faptul, că actualul fond funciar global care constituie mai puţin de 25% din suprafaţa totală a planetei, suprafaţa agricolă şi arabilă exploatată, ar putea susţine cerinţele omenirii numai prin aplicarea tehnologiilor  ştiinţifice agricole durabile, inovative.

Genericul seminarului s-a reflectat în publicaţiile din colecţia de bază şi cea a Centrului de Informare şi Documentare FAO în Moldova al bibliotecii, prezentate în cadrul expoziţiilor “Gestionarea poluării solului pentru o dezvoltare durabilă” şi “Be inspired, thake the challenge and celebrate soils! - FAO publications”.

Program

Luni - Vineri 830 - 1800
Sîmbătă  zile fără program
Duminică    

Contor vizitatori

Total76287

Proiecte