Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

03.12.2018

O captivantă lecţie de istorie la Biblioteca UASM

La 30 noiembrie 2018, în continuarea parteneriatului bibliotecii cu Catedra Ştiinţe Socio-umane a Facultăţii de Economie a UASM a fost deschisă “Cafeneaua istorică”, un ciclu de activităţi educative, comemorative, cultural-istorice patriotice, dedicate unor importante momente din istoria ţării noastre. Lecţia publică desfăşurată în sala de lectură a bibliotecii a fost prilejuită de aniversarea a 100 de ani a Unirii Basarabiei cu România.

Promotorii sărbătoririi Centenarului Marii Uniri au fost profesorii catedrei, doamna Nadejda Scobioală, lector universitar, doamna Arina Antoci, doctor în filozofie, conferenţiar universitar şi domnul Stanislav Covalschi, doctor în istorie, conferenţiar universitar. Publicul prezent, studenţi de la câteva specialităţi universitare, au fost captivaţi de discursurile profesorilor ce au relatat paginile importante de istorie a Unirii care au marcat profund destinul poporului nostru.  Doamna Nadejda Scobioală a realizat o prezentare substanţială cu genericul „Moldova de la începuturi şi până astăzi” a etapelor semnificative din istoria ţării noastre, cu date cronologice detaliate, cu studii de caz şi prezentări video, cu demonstrarea modificărilor teritoriale ale ţării în baza unor hărţi tradiţionale timpului.

Discursul domnului Stanislav Covalschi a conturat distinct efectele celor mai distrugătoare conflicte din istoria secolului XX asupra idealului naţional de unire a poporului nostru, ale Primului şi al Doilea Războaie Mondiale. Prin prizma documentelor adoptate la acel timp au fost analizate acțiunile de ordin politic, diplomatic și militar desfășurate pentru realizarea statului național unitar. Importanţa informaţiilor prezentate a fost susţinută prin demonstrarea unor fotografii rare de epocă. Fotografia clădirii ce a găzduit şedinţele Sfatului Ţării şi votarea Actului Unirii este una semnificativă pentru noi, a aparţinut universităţii, fiindu-i repartizată prin lege în deplina proprietate încă la începuturi, în anul 1933.

O intervenţie elocventă a avut doamna Arina Antoci, punând în evidenţă importanţa Marii Uniri pentru reîntregirea ţării şi restabilirea adevărului istoric, care reprezintă o chestiune de demnitate națională pentru poporul nostru.

Într-o galerie de portrete au fost evocate personalităţile marcante ale Actului Unirii Basarabiei cu România, elita intelectuală a Sfatului Ţării, care pe parcursul timpului a pledat pentru organizarea învăţământului naţional cu predarea în limba română. Din colecţiile bibliotecii a fost organizată expoziţia tematică “Mărturii ale istoriei ţării noastre în scrieri de ieri şi de azi”.

 

 

Program

Luni - Vineri 830 - 1800
Sîmbătă  zile fără program
Duminică    

Contor vizitatori

Total76287

Proiecte