Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

19.11.2018

Vizită de documentare în Statul Carolina de Nord, SUA

În perioada 31 octombrie - 10 noiembrie 2018 reprezentantul bibliotecii, Viorica Lupu, director adjunct, împreună cu 5 bibliotecari de la alte biblioteci universitare din Republica Moldova, au efectuat o scurtă vizită profesională în Statul Carolina de Nord din Statele Unite ale Americii. Această vizită a fost posibilă datorită programului ”Lumea Deschisă” (Open World) și a avut ca scop interacțiunea bibliotecarilor moldoveni cu specialiști în informare americani și extinderea parteneriatului dintre bibliotecile din Republica Moldova și cele din Carolina de Nord.  

Itinerarul vizitei a inclus trei puncte de destinație: Washington, Wilmington, Raleigh. În Washington bibliotecarii au avut posibilitatea de a vizita cea mai mare bibliotecă a lumii - Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii, cu o colecție de peste 39 milioane de cărți și alte materiale tipărite în peste 470 de limbi. Totodată, bibliotecarii din RM au avut ocazia de a se întâlni cu dna dr. Carla Hayden, cel de al 13-lea director al Bibliotecii Congresului (Librarian of Congress), numit de preşedintele Statelor Unite la recomandarea şi aprobarea Senatului ţării. O altă întrevedere a fost cu dl Grant Harris, directorul Departamentului European al Bibliotecii Congresului.

Programul cu destinația Wilmington a inclus vizite de documentare la Biblioteca Colegiului Comunitar Cape Fear și Biblioteca Randall a Universității Carolinei de Nord din Wilmington. O surpriză pentru bibliotecarii moldoveni a fost organizarea Zilei Moldovei, în cadrul căreia au avut întâlniri cu secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, vicepreședintele executiv, Melissa Singler și responsabilul pentru parteneriatul Carolina de Nord-Moldova, Lora Sinigur. Alte persoane notabile care au participat au fost primarul Wilmington, Bill Saffo, congresmanul David Rouzer, cancelarul Jose Sartarelli ș.a.

O întâlnire frumoasă a fost și cu dna Donna Flake, directorul Bibliotecii Medicale SEAHEC și coordonatorul parteneriatului dintre bibliotecile medicale din Carolina de Nord și Republica Moldova, inițiat în anul 2006. În cadrul acestui program dumneaei a asistat bibliotecarii moldoveni în demararea, menținerea și extinderea parteneriatelor cu bibliotecile americane.

Agenda planificată pentru Raleigh a cuprins vizite profesionale la Biblioteca James B. Hunt, Biblioteca de Medicină Veterinară a Universității de Stat a Carolinei de Nord, Bibliotecile Davis și Wilson a Universității Carolinei de Nord din Chapel Hill.

Bibliotecarii din RM au rămas impresionați de construcțiile arhitecturale, colecțiile și resursele bogate ale bibliotecilor, dar și tehnologiile avansate pe care le pot utiliza studenții în spațiile de lectură și studiu ale bibliotecii (computere interactive, sistem de stocare și returnare a cărților, imprimare 3D, camere de producție audio și video, laborator de jocuri video, sală de prezentare tehnologică etc.).

Vizitele la biblioteci au presupus și discuții cu administrația și alți specialiști de bibliotecă despre o posibilă colaborare și oportunitatea de a forma un parteneriat cu una dintre bibliotecile din Moldova. Sperăm ca aceste vizite să conducă la dezvoltarea unor relații de cooperare bilaterală durabile cu fiecare dintre cei interesați și să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării serviciilor informaționale pentru utilizatorii bibliotecilor noastre.

 

Program

Luni - Vineri 830 - 1800
Sîmbătă  zile fără program
Duminică    

Contor vizitatori

Total69742

Proiecte