Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

29.11.2017

Comunicat privind participarea reprezentanţilor UASM
la workshop-ul AGORA

În perioada 27-28 noiembrie patru reprezentanţi ai Universităţii Agrare de Stat din Moldova (Liudmila Costin, Viorica Lupu, Margareta Guţul şi Tatiana Novac) au participat la workshop-ul ”Accesul la Informaţia Online privind Cercetările Agricole (AGORA)”.

La atelier au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al RM, doctoranzi, cercetători, profesori ce activează în domeniul agriculturii şi  specialişti în domeniul biblioteconomiei şi informării.

Obiectivele atelierului au fost prezentarea generală a programelor Research4Life (R4L): AGORA, HINARI, OARE şi ARDI, punându-se accent pe formarea şi dezvoltarea abilităţilor de utilizare a programului AGORA.

Cu un cuvânt de salut în faţa participanţilor a venit dna Tatiana Timofti, Reprezentanţa FAO în Moldova, care a accentuat rolul şi importanţa colaborării Republicii Moldova cu Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în diverse direcţii de activitate, inclusiv şi în domeniul informaţional.

Prezentările din cadrul workshop-ului au fost susţinute de doi experţi internaţionali - Imma Subirats şi Karna Wegner de la Direcţia FAO parteneriate şi Cooperare.

Dna Imma Subirats a relatat despre programul Research4Life, evidenţiind că scopul programului este de a reduce decalajul de cunoştinţe între ţările cu venituri mari, medii şi mici prin asigurarea accesului la preţuri rezonabile la rezultatele cercetărilor ştiinţifice.De asemenea,s-a referit şi la procedura de înregistrare a instituţiilor pentru a obţine acces la AGORA. Se acceptă înregistrări separate numai de la instituţii din ţările din grupa A şi din grupa B şi nu de la persoane fizice. Instituţiile eligibile sunt: universităţi, şcoli profesionale (medicină, agricultură, farmacie, sănătate publică, inginerie etc.), instituţii de cercetare, departamente guvernamentale, centre de informare, biblioteci, centre de extensie agricolă şi organizaţii neguvernamentale locale.

În continuare s-a relatat despre programul AGORA, lansat în anul 2003 şi coordonat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în parteneriat cu Universitatea Cornell şi peste 60 de editori. AGORA are ca obiective de bază creşterea accesului la documente relevante şi de calitate în domeniul agriculturii, sporirea calităţii şi eficacităţii educaţiei şi instruirii, îmbunătăţirea securităţii alimentare, ameliorarea cercetării în domeniul agriculturii şi al ştiinţelor conexe.  

Platforma AGORA asigură accesul full text la peste 8 200 de reviste ştiinţifice internaţionale de înaltă calitate, 22 000 cărţi din domeniul agriculturii, alimentaţiei, ştiinţei animale şi medicinii veterinare, mediului înconjurător, ştiinţelor sociale etc. Conţine publicaţii ale celor mai prestigioase edituri academice din lume: Elsevier, Springer, Wiley, Sage, Taylor & Francis, BioOne, Oxford University Press, Kluwer Academic Publishers.

Totodată, prin AGORA se oferă acces şi la alte 17 baze de date, cum ar fi: Bill Tracker, Food Science and Technology Abstracts (1999 - 2014), Scopus (Elsevier), Web of Knowledge Special Edition - Current Contents etc.

Workshop-ul dedicat programului AGORA a inclus exerciţii practice de identificare a informaţiei în funcţie de diverse criterii: titlu, subiect, limbă, editor etc., antrenând aptitudinile participanților pentru a-i ajuta să îşi formeze deprinderi noi și eficiente pe care să le pună în practică pentru a descoperi informaţii de interes.

După finalizarea workshop-ului reprezentanţii Bibliotecii Republicane Ştiinţifice Agricole a UASM au întreţinut discuţii cu experţii de la FAO în vederea continuităţii şi dezvoltării relaţiilor de colaborare privind traducerea tezaurului agricol internaţional AGROVOC şi activitatea Centrului Naţional AGRIS-MOLDOVA.  Întrunirea a constituit un bun prilej de a discuta cu experţi în domeniu, de a adresa întrebări, a primi răspunsuri, soluţii la problemele cu care ne confruntăm şi a trasa obiective de viitor.

Program

Luni - Vineri 830 - 1800
Sîmbătă  zile fără program
Duminică    

Contor vizitatori

Total69742

Proiecte