Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

05.07.2017

Webinarul VocBench3

Astăzi, 5 iulie 2017, patru reprezentanţi ai Bibliotecii Republicane Ştiinţifice Agricole (Liudmila Costin, Viorica Lupu, Ecaterina Madan, Octavian Tverdohleb) au participat la webinarul ”VB3: some insights on the forthcoming release of the third edition of the VocBench platform”, organizat de echipa AIMS (Agricultural Information Management Standards) a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură FAO. Scopul webinarului a fost promovarea noilor facilităţi şi îmbunătăţiri ale platformei VocBench3.

VocBench este o platformă de dezvoltare bazată pe web, multilingvă, colaborativă pentru gestionarea ontologiilor OWL, a tezaurelor SKOS (XL) şi a seturilor de date RDF.

Vorbitorul-cheie în cadrul webinarului a fost dl Armando Stellato, dr., cercetător la Universitatea ”Tor Vergata” din Roma, unde îşi desfăşoară activitatea de cercetare şi predare în domeniul reprezentării cunoştinţelor şi sistemelor bazate pe cunoştinţe. De asemenea, activează şi în cadrul FAO ca consultant în domeniul mentenanţei vocabularelor controlate, tezaurului Agrovoc, precum şi ca coordonator şi participant activ la dezvoltarea VocBench.

În relatarea sa Armando Stellato a vorbit despre cele două versiuni ale acestei platforme: VocBench 2 şi VocBench 3.

VocBench 2, dezvoltat în contextul unei colaborări între Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Grupul ART al Universităţii ”Tor Vergata”din Roma, oferă un mediu web pentru menţinerea tezaurelor, a listelor de coduri şi a resurselor de autoritate. De asemenea, are funcţii avansate de colaborare, cum ar fi istoricul, validarea şi publicarea conţinuturilor structurate, precum şi gestionarea multiplă a utilizatorilor cu controlul accesului pe bază de roluri.

VocBench 3 se află încă în curs de dezvoltare şi tinde să fie un mediu de editare puternic, cu facilităţi pentru gestionarea ontologiilor OWL şi TEOSURI SKOS / SKOS-XL, având ca scop stabilirea  unor noi standarde pentru flexibilitate, deschidere şi putere expresivă ca platformă de modelare RDF liberă şi deschisă.

Finanţat de programul Comisiei Europene ISA², dezvoltarea Vocbench 3 (VB3) este gestionată de Oficiul pentru Publicaţii al UE în baza contractului 10632 (Infeurope S.A.).

Participanţii la webinar au salutat utilizarea VocBench3 pentru gestionarea tezaurului Agrovoc şi deschiderea de a colabora în vederea creării unui sistem  multilingv de organizare a cunoştinţelor.

Lansarea finală VocBench3 este planificată pentru sfârşitul lunii iulie 2017.

Achiziţii Recente

Program

Luni - Vineri 830 - 1800
Sîmbătă  zile fără program
Duminică    

Contor vizitatori

Total62704

Proiecte